Σημάδια σύγκλισης με την τρόικα στο Παρίσι.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε χθες, στο Παρίσι, ότι η εισπραξιμότητα από τον ΕΝΦΙΑ είναι καλύτερη από αυτή που εκτιμούν οι δανειστές. |
ΠΑΡΙΣΙ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, βρέθηκε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο ίδιο τραπέζι με τους επικεφαλής της τρόικας μετά εβδομάδες ανταλλαγής email και τηλεφώνων.
.
Από τις 3.30 η ώρα το μεσημέρι, οπότε έφτασε πρώτα η ελληνική πλευρά στη Βίλα Σεντ, όπως λέγεται το κτίριο των διαπραγματεύσεων, το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν το δημοσιονομικό κενό. Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε η συζήτηση με τον κ. Γ. Βρούτση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, που θα απασχολήσουν και τις σημερινές συνομιλίες, μαζί με τα θέματα του Δημοσίου.
.
Στη χθεσινή συνάντηση ο προϋπολογισμός εξεταζόταν σχεδόν εξαντλητικά, «γραμμή γραμμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, για πολλά σημεία που αμφισβητούνται από την τρόικα, με το ΔΝΤ να τηρεί και πάλι κατά πληροφορίες πιο «σκληρή» στάση από τους Ευρωπαίους. Πάντως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επικοινωνίες των δύο πλευρών, η τρόικα εμφανιζόταν να αποδέχεται ορισμένες από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, χωρίς όμως να διαφαίνεται γεφύρωση του χάσματος για το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον άμεσα.
.
Κάτω από το μικροσκόπιο των δανειστών βρίσκονταν χθες οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, που είχε στείλει τα ξημερώματα της Κυριακής. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015 είναι ρεαλιστική και όχι μικρότερη όπως υπολογίζει η τρόικα, ενώ παρουσίασε και μία νεότερη εκτίμηση για τα έσοδα από νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων. Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η εισπραξιμότητα από τον ΕΝΦΙΑ είναι καλύτερη από αυτή που εκτιμά η τρόικα, κρίνοντας από τις εισπράξεις των τελευταίων δύο μηνών.
.
Ο κ. Χαρδούβελης άρχισε την τοποθέτησή του με την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έγινε χθες, τονίζοντας ότι πια η Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών και όχι περιφερειακών χωρών και μικρών εταιρειών. Μία τέτοια πώληση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το Ελληνικό, που η κυβέρνηση προσπαθούσε να φέρει εις πέρας έως τώρα.
.
Πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Χαρδούβελης είχε εκφράσει την αισιοδοξία του λέγοντας πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ότι «κάναμε πρόοδο και συνεχίζουμε, σκοπός είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύγκλιση απόψεων στη συνάντηση. Από πηγές της τρόικας οι προσδοκίες ήταν χαμηλές, ενώ το κλίμα στις χθεσινές διαπραγματεύσεις το περιέγραφαν ως «ουδέτερο».
Εν τω μεταξύ, σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, με τα χρονικά όρια για το Εurogroup στις 8 Δεκεμβρίου να στενεύουν, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σχέδιο Β, που δεν είναι άλλο από τεχνική επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης στην οποία όμως θα είναι συμφωνημένη από πριν η παροχή πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) στην Ελλάδα για πιο ομαλή έξοδο στις αγορές. Ο ρόλος του ΔΝΤ σε κάτι τέτοιο παραμένει να αποσαφηνιστεί.
.
Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική πλευρά.
Στο Βερολίνο, το κλίμα για τις διαπραγματεύσεις ήταν πιο θετικό, με την πεποίθηση ότι θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις και θα επιτρέψουν να βγει μια απόφαση στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Το Βερολίνο λέει ότι για το δικό της συμφέρον η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ζητήσει «dirty exit», δηλαδή μια έξοδο στις αγορές χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας και να αρνηθεί τα υπόλοιπα του δανείου από το ΔΝΤ.
.
Το Βερολίνο εκτιμά πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια μεταβατική φάση για να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Πάντως, τονίζει ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει ανεξάρτητα από τις αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει εντός της χώρας. Από την ελληνική πλευρά βρίσκονται στο Παρίσι οι κ. Γκ. Χαρδούβελης, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Βρούτσης, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Μαυραγάνης, Τ. Αναστασάτος, Χρ. Πρωτόπαπας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου.
No comments:
Post a Comment