The Hellenic Navy (HN) (Greek: Πολεμικό Ναυτικό, Polemikó Naftikó, abbreviated ΠΝ) is the naval force of Greece, part of the Greek Armed Forces. The modern Greek navy has its roots in the naval forces of various Aegean Islands, which fought in the Greek War of Independence. During the periods of monarchy (1833–1924 and 1936–1973) it was known as the Royal Navy (Βασιλικόν Ναυτικόν, Vasilikón Naftikón, abbreviated ΒΝ).The total displacement of all the navy's vessels is approximately 150,000 tons.The motto of the Hellenic Navy is "Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος" from Thucydides' account of Pericles' oration on the eve of the Peloponnesian War. This has been roughly translated as "Great is the country that controls the sea". The Hellenic Navy's emblem consists of an anchor in front of a crossed Christian cross and trident, with the cross symbolizing Greek Orthodoxy, and the trident symbolizing Poseidon, the god of the sea in Greek mythology. Pericles' words are written across the top of the emblem. "The navy, as it represents a necessary weapon for Greece, should only be created for war and aim to victory."...............The Hellenic Merchant Marine refers to the Merchant Marine of Greece, engaged in commerce and transportation of goods and services universally. It consists of the merchant vessels owned by Greek civilians, flying either the Greek flag or a flag of convenience. Greece is a maritime nation by tradition, as shipping is arguably the oldest form of occupation of the Greeks and a key element of Greek economic activity since the ancient times. Nowadays, Greece has the largest merchant fleet in the world, which is the second largest contributor to the national economy after tourism and forms the backbone of world shipping. The Greek fleet flies a variety of flags, however some Greek shipowners gradually return to Greece following the changes to the legislative framework governing their operations and the improvement of infrastructure.Blogger Tips and Tricks
This is a bilingual blog in English and / or Greek and you can translate any post to any language by pressing on the appropriate flag....Note that there is provided below a scrolling text with the 30 recent posts...Αυτό είναι ένα δίγλωσσο blog στα Αγγλικά η/και στα Ελληνικά και μπορείτε να μεταφράσετε οποιοδήποτε ποστ σε οποιαδήποτε γλώσσα κάνοντας κλικ στη σχετική σημαία. Σημειωτέον ότι παρακάτω παρέχεται και ένα κινούμενο κείμενο με τα 30 πρόσφατα ποστς....This is a bilingual blog in English and / or Greek and you can translate any post to any language by pressing on the appropriate flag....Note that there is provided below a scrolling text with the 30 recent posts...Αυτό είναι ένα δίγλωσσο blog στα Αγγλικά η/και στα Ελληνικά και μπορείτε να μεταφράσετε οποιοδήποτε ποστ σε οποιαδήποτε γλώσσα κάνοντας κλικ στη σχετική σημαία. Σημειωτέον ότι παρακάτω παρέχεται και ένα κινούμενο κείμενο με τα 30 πρόσφατα ποστς.........

Wednesday, April 21, 2010

Κρίσιμες επαφές με ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ ...[ 1005 ]

Από "κόσκινο" πέρασε την οικονομία η τρόικα

Κρίσιμες επαφές στο υπουργείο Οικονομικών

21/04/2010 | 14:20 Τελευταία Ενημέρωση 17:13 21/04/2010


Πάνω από τρεις ώρες κράτησε το πρώτο μέρος της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ που βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το πλήρες πακέτο μέτρων που απαιτείται από την ελληνική πλευρά, αλλά και οι όροι χρηματοδότησης του μηχανισμού στήριξης.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη λήξη των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μέχρι τις 15 Μάιου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις, με τη σύνταξη ενός κοινού κειμένου που θα συνυπογράφουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι άμεσες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών από τώρα και στο εξής είναι η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η αποκατάσταση της διαφάνειας, η διαχείριση του δημοσίου χρέους και βεβαίως ο περιορισμός των πρωτογενών δαπανών.

Τα στελέχη του ΔΝΤ θα επισκεφθούν και άλλα υπουργεία (Οικονομίας, Εσωτερικών, Εργασίας) προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο τέλος της διαδικασίας διαβουλεύσεων θα προκύψει ένα κοινό κείμενο, κοινό με την έννοια ότι θα γραφεί σε συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΔΝΤ. Το κείμενο αυτό θα περιλαμβάνει τις περαιτέρω πολιτικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως για το 2011 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Ένα μεγάλο μέρος του κειμένου θα είναι το ίδιο με εκείνο που πρέπει να διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Το υπόλοιπο κείμενο θα αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, εκτιμά ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη, καθώς η ανησυχία για τις προοπτικές της χώρας μας μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση χρέους και να επεκταθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Ο Διεθνής Οργανισμός προβλέπει ύφεση 2 % φέτος και 1,1% το 2011, καθώς και εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας στο 12% για το 2010 και 13% το 2011.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν καταστροφική για τον τρόπο και θα οδηγούσε σε πτώχευση και έξοδο της χώρας απο την Ευρωζώνη. Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι δεν βρίσκεται σε κατάρρευση η ιδιωτική οικονομία, αλλά η δημόσια και δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα «να πληρώσουν την ασωτία των συντεχνιών του δημόσιου τομέα και του πελατειακού συστήματος».

Ξεπέρασε τις 500 μβ

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να κινείται το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, που έφτασε στις 525 μονάδες βάσης. Έντονες πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από την άνοδο του spread. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:15 διαμορφωνόταν στις 1.931,40 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,55%.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να καταρρίψει τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι η Ελλάδα εισέρχεται στο ΔΝΤ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μίλησε για προσπάθεια της ΝΔ να απαξιώσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η ΝΔ έχει αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου και οι κινήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Εκείνος έβαλε το πιστόλι στο τραπέζι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την αντίθεσή του στην προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Προσερχόμενος στη Βουλή, ο Πρόεδρος του Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι η χώρα μας μπορεί ακόμη να σώσει την κατάσταση, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει μια άλλη κυβερνητική πολιτική. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει παραδοθεί και χαρακτήρισε αδιανόητο «με ακίνητα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ , να μη μπορούμε να βρούμε εναλλακτική λύση».

Ο Αλέξης Τσιπρας ζήτησε δημοψήφισμα για εάν θα προσφύγει η χώρα μας στο ΔΝΤ.

Βοήθεια 3,9 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος το οποίο κατατέθηκε στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, η Γαλλία περιέλαβε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα 6,3 δισεκατομμύρια της συνολικής γαλλικής συνεισφοράς που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι για λογιστικούς λόγου το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τα αυτά 3,9 δισεκατομμύρια.

"Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια"

"Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια" από τους ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε.

No comments: