Αγρια κόντρα Γεωργιάδη - Κατρούγκαλου για την «πολιτική ανυπακοή»
Την έντονη διαφωνία τους για τα όρια της πολιτικής ανυπακοής σε σχέση με νόμους που κρίνεται ότι αντιβαίνουν το Σύνταγμα εξέφρασαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή την λήξη της απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ."Είναι πολύ ευτυχής αυτή η κατάληξη, κυρίως γιατί ευτυχώς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν ακολούθησαν τις ανεύθυνες ρήσεις του κ. Κατρούγκαλου, μου έκανε τρομερή εντύπωση συνταγματολόγος άνθρωπος να λέει τέτοια πράγματα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέπλησε αρνητικά το πανελλήνιο, ολόκληρος συνταγματολόγος δεν ξέρει ότι η συνταγματικότητα των νόμων κρίνεται στα δικαστήρια. Δηλαδή τόσο πολύ εκνευρίστηκα που τον άκουσα που σκέφτηκα μήπως ήθελε να ωθήσει ανθρώπους στην ανυπακοή για να έχουν οι δικηγόροι, οι εργατολόγοι σαν και αυτόν δουλειά.
Ευτυχώς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ήσαν πολύ σοφότεροι του κ. Κατρούγκαλου. Και τι κάνανε; Εφαρμόσαν το νόμο. Αυτό έγινε. Έχουμε ένα νόμο ο οποίος εφαρμόστηκε. Νομίζω ότι αυτή είναι μια λαμπρή, μια ευτυχής ημέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, ότι επιτέλους αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται", ήταν η τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη, στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".
"Είναι θέση επιστημονική που την έχω πολύ πριν ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική, ότι θα πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα και την ακρωτελεύτια διάταξή του που μας λέει ότι θα πρέπει να έχουμε υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους που είναι σύμφωνοι με αυτό. Όχι σε κάθε νόμο. Η δε πολιτική ανυπακοή με την έννοια ότι αντιτιθέμεθα σε ένα νόμο που ισχύει και τον θεωρούμε άδικο και αντισυνταγματικό είναι μια παλαιά παράδοση των δυτικών δημοκρατιών. Σας θυμίζω την περίπτωση της Rosa Parks, της μαύρης ακτιβίστριας που κάθισε στη θέση για λευκούς όταν απαγορευόταν αυτό στους μαύρους, πράγμα που οδήγησε στην αναγνώριση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της ισότητας μεταξύ των φυλών", απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε με τη σειρά του ότι η συνταγματικότητα των νόμων κρίνεται στα δικαστήρια και όχι στο μυαλό του καθενός.
"Φαντάζεστε ο καθένας από εμάς να αποφάσιζε μόνος του να μην εφαρμόσει ένα νόμο κάνοντας χρήση της ιδέας περί πολιτικής ανυπακοής; Θα κατέρρεε κάθε έννοια κράτους. Οφείλω να πω ότι το άρθρο 120 του Συντάγματος αναφέρεται μόνο για κατάλυση δια της βίας και όχι γενικώς για ο,τι μπαίνει στο μυαλό του καθενός. Άρα λοιπόν είναι ατυχής η αναφορά. Θα ήταν υπεύθυνη η στάση του κ. Κατρούγκαλου εάν έλεγε ότι μπορεί να πάνε να προσβάλλουν το νόμο ως αντισυνταγματικό στα δικαστήρια. Ναι, το να θέσουμε τις αποφάσεις και τους νόμους υπό δικαστική κρίση αυτό είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και δημοκρατικό", είπε.
Γιώργος Κατρούγκαλος, Απ'το χρώμα της μύτης φαίνεται οτι ..ο καιρός ...είναι μέσα |
Ο κ. Κατρούγκαλος επεξηγώντας περαιτέρω τη θέση του υπογράμμισε ότι όντως η αντίσταση στην εφαρμογή των νόμων επιφέρει και ποινικές ευθύνες ωστόσο επισήμανε ότι η εξουσία διστάζει σε πολλές περιπτώσεις να επιβάλλει ποινές όταν η αντίσταση έχει λάβει κοινωνικά χαρακτηριστικά.
No comments:
Post a Comment