Στη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία η 70η επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία
Με τα λόγια του στρατηγού Αϊζενχάουερ που μίλησε για τον συνεχή αγώνα
υπέρ της ελευθερίας απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Απόβασης των
Συμμάχων στη Νορμανδία ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τις
εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της ιστορικής ημέρας που έκρινε την
έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Εξήρε μάλιστα το θάρρος που επέδειξε ο
Κόκκινος Στρατός και την «αποφασιστική συμβολή» της πρώην Σοβιετικής
Ενωσης στη νίκη των συμμάχων, παρουσία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμήρ
Πούτιν και του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.
"Σήμερα υποκλινόμαστε ενώπιον όλων των θυμάτων του ναζισμού", σημείωσε ο
Ολάντ, απευθυνόμενος στο πλήθος των περίπου 17.000 προσκεκλημένων στις
εκδηλώσεις, ανάμεσα στους οποίους ξένοι ηγέτες, βετεράνοι του πολέμου
και απλοί πολίτες που κατέκλυσαν την παραλία Ουϊστριάμ.Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών για τις εκδηλώσεις αυτές της 70ης επετείου από την Απόβαση στην Νορμανδία θα πρέπει να συμβάλει στην ειρήνη και "εκεί όπου απειλείται να βρεθούν λύσεις και διέξοδοι ώστε μια σύγκρουση να μην γενικευτεί σε έναν πόλεμο". Ωστόσο ο ίδιος δεν ανέφερε συγκεκριμένα την κρίση στην Ουκρανία.
"Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος, μακριά από εδώ, αντιμετώπισε 150 γερμανικές μεραρχίες και μπόρεσε να τις απωθήσει, να τις νικήσει", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτησε επίσης "την αποφασιστική συμβολή των λαών αυτού που ονομάζαμε Σοβιετική Ένωση" στην νίκη των συμμάχων.
Με το λόγο του ο Γάλλος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη όλων των θυμάτων που είχαν οι συμμαχικές δυνάμεις, «αλλά και των Γερμανών θυμάτων του ναζισμού».
Μιλώντας για την έννοια της ελευθερίας, επικαλέστηκε τα λόγια του στρατηγού Αϊζενχάουερ: «Αυτή η μεγάλη εποποιία» είπε, «θα πρέπει να μας θυμίζει μια απλή πραγματικότητα , ότι η ελευθερία είναι ένας αγώνας. Η ελευθερία δεν είναι κάτι το αυτονόητο, σαν τον αέρα που αναπνέουμε. Η ελευθερία είναι ένας συνεχής αγώνας».
Συσχετίζοντας το χθες με το σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ πρόσθεσε: «Εβδομήντα χρόνια μετά, αυτή η ελευθερία απειλείται για τα καλά, από πολλά καθεστώτα στον κόσμο. Γι' αυτό ο αγώνας για την ελευθερία παραμένει και σήμερα δικός μας αγώνας».
Στη συνέχεια, δεν δίστασε να σχολιάσει έμμεσα τις αδυναμίες του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών: «Σήμερα την ευθύνη για την ειρήνη δεν την έχουν οι Σύμμαχοι αλλά τα Ηνωμένα Έθνη», είπε και τόνισε : «Θα πρέπει όμως τα Ηνωμένα Έθνη να στέκονται στο ύψος της αποστολής που τους ανατέθηκε την επομένη του πολέμου, ώστε να εξασφαλίζουν παντού τη συλλογική ασφάλεια».
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους βετεράνους αναφέρθηκε στα διάφορα σώματα της απόβασης, υπογραμμίζοντας «το ψυχικό σθένος των νεαρών ανδρών που δεν δίστασαν να προχωρήσουν κάτω από τα εχθρικά πυρά, προκειμένου να πετύχουν την ευγενή ιδέα της απελευθέρωσης από την τυραννία των ναζί».
Ο Ολάντ συνέχισε: «Η δική μας υποχρέωση σήμερα είναι να προφυλάξουμε την κληρονομιά που μας άφησαν, να προωθήσουμε την ένωση των λαών της Ευρώπης, για όσους είναι Ευρωπαίοι. Να ενισχύσουμε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, να υπερασπισθούμε παντού τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών, που σε πολλά μέρη του κόσμου είναι ακόμα σήμερα υπόδουλες και ταπεινωμένες, πράγμα που μας αφορά όλους μας».
«Υποχρέωση μας» τόνισε, «είναι να αγωνισθούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό, εξτρεμισμό και εθνικισμό. Ανήκει σε εμάς να δείξουμε την ίδια τόλμη και το ίδιο ύψος ανδρείας και θέλησης με αυτούς που ήλθαν σε αυτήν την παραλία πριν από 70 χρόνια.
» Οι σημερινές πληγές ονομάζονται τρομοκρατία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά και αυτές οι άλλες φοβερές πληγές ανθρωπιστικής κρίσης, εξ' αιτίας της κλιματικής αλλαγής, της απορύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μιζέριας, της μαζικής ανεργίας. Δεν υπάρχει σύγκριση με το παρελθόν, παρ' όλα αυτά θα μπορούσαν οι πληγές αυτές ν' απειλήσουν την κοινωνική μας συνοχή και να προκαλέσουν νέες συγκρούσεις» τόνισε.
Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε τέλος ότι σκοπεύει να προτείνει η παραλία όπου έγινε η απόβαση στη Νορμανδία να ανακηρυχθεί τόπος «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» από την Ουνέσκο, ώστε να εξασφαλισθεί η θύμηση για τις επόμενες γενιές.
Οι δύο ηγέτες, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχαν νωρίτερα σήμερα τις πρώτες τους συνομιλίες, πριν από το γεύμα με τους παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι βρίσκονται στην Νορμανδία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην Απόβαση στις 6 Ιουνίου του 1944 στις ακτές της Νορμανδίας, η οποία σηματοδότησε την αρχή της ήττας των ναζί στην Ευρώπη.
Ο Βλαντιμήρ Πούτιν είχε μια σύντομη άτυπη συνάντηση και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων.
Ο Ομπάμα ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να αδράξει την ευκαιρία να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία μετά την εκλογή του Ποροσένκο στην προεδρία, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση εξαρτάται από την αναγνώριση από τη Ρωσία του προέδρου εν αναμονή Ποροσένκο ως τον νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας, την παύση της υποστήριξης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και τον τερματισμό της παροχής όπλων και υλικού πέρα από τα (ρωσικά) σύνορα», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια Μπεν Ρόουντς στους
δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Ομπάμα στη Νορμανδία.
«Αν η Ρωσία αδράξει αυτή την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες να μειωθεί η ένταση», πρόσθεσε ο Ρόουντς.
Από το Κρεμλίνο, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησαν να σταματήσουν γρήγορα η αιματοχυσία και η στρατιωτική δράση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.
Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον περασμένο Μάρτιο
No comments:
Post a Comment