Η Frontex και οι τραγωδίες από τη Λαμπεντούζα έως τη Σάμο
enet.gr, 17:41 Τετάρτη 14 Μαΐου 2014
Την ώρα που η νέα τραγωδία με
πνιγμένους μετανάστες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα ανάγκασε ακόμη και τον
πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρέντσι να ομολογήσει ότι υπάρχει πρόβλημα με
μια Ευρώπη που διασώζει τις τράπεζες, αλλά αφήνει πρόσφυγες με τα παιδιά
τους στον υγρό τάφο, τα στοιχεία της Frontex για τη ροή των μεταναστών
το 2013 είναι αποκαλυπτικά από όλες τις πλευρές.
Αυξάνονται διαρκώς οι απλοί άνθρωποι που ψάχνουν τρόπους να γλιτώσουν, κατατρεγμένοι από τις χώρες τους, εξ αιτίας των πολέμων, της φτώχειας και των δικτατορικών καθεστώτων. Αυτό δείχνει η αύξηση κατά 48% του αριθμού των μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα το 2013 σε σχέση με το 2012, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της Frontex, τα οποία δημοσίευει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Wall Street Journal (WSJ).
.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα συνολικά, 107.365 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα το 2013 σύμφωνα με τη Frontex. Μια έκθεση, μάλιστα, που επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθεί, όπως λέει η WSJ, μόλις μία μέρα μετά από το τελευταίο τραγικό περιστατικό στα νερά μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης, με τους 22 πνιγμούς μεταναστών λίγες ημέρες μετά τους νεκρούς στα ανοικτά της Σάμου.
Κι όμως όλες οι ίδιες πολιτικές των κλειστών συνόρων της Frontex, που οδηγούν στις εκατοντάδες πνιγμών από τη Λαμπεντούζα έως το Φαρμακονήσι και τη Σάμο, αναπαράγονται από τις κυβερνήσεις.
.
Το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται σημαντικό και για τις ευρωεκλογές, εκτιμά το δημοσίευμα.
«Οι απόψεις εντός της Ευρώπης είναι έντονα αποκλίνουσες σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπισθεί καλύτερα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ιδιαίτερα στον Νότο πρέπει να ενισχυθούν- μια προσέγγιση υπό την ονομασία "Ευρώπη Φρούριο".
.
Στον αντίποδα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν τη δημιουργία περισσότερων νομίμων οδών, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Το χαρτί του περιορισμού της μετανάστευσης αποτελεί ιστορικά την πιο πρόχειρη λύση που σκέφτονται οι κυβερνήσεις όταν αντιμετωπίζουν τα δύσκολα για να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό.
.
Η έκθεση επισημαίνει ότι από την Ελλάδα λιγότεροι μετανάστες προσπάθησαν να μπουν στην Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του 2013, εξαιτίας, κυρίως, των πολιτικών των ελληνικών Αρχών και της Frontex να φράξει τον Εβρο.
.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό το κλείσιμο των συνόρων να οδηγεί πολλούς μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν τα νερά του Αιγαίου, ένα πολύ πιο επικίνδυνο πέρασμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο οποίο, τους τελευταίους μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
.
Με τις τραγωδίες να μην έχουν τελειωμό και τους δουλέμπορους να κάνουν χρυσές δουλειές
Το δημοσίευμα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η επίδοση των κρατών μελών στη σύλληψη των διακινητών είναι χειρότερη το 2013, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι εθνικές Αρχές συνέλαβαν 6.902 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μείωση 11%.
.
Σύμφωνα με την έκθεση της Frontex, δεκάδες χιλιάδες μεταναστών φθάνουν από τη Συρία και την Ερυθραία, ενώ ο αριθμός των μεταναστών, κυρίως από τη Λιβύη, στις ιταλικές ακτές τριπλασιάστηκε το 2012 και έφτασε σε περισσότερους από 40.000.
.
Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας ότι «50.000 πρόσφυγες από τη Συρία δέχθηκαν οι χώρες της ΕΕ το 2013 (22.700 ήταν το 2012) με τους περισσότερους από αυτούς να πηγαίνουν στη Γερμανία και τη Σουηδία. Ο αριθμός αυτός, αν και μεγάλος, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, εάν τον συγκρίνει κανείς με τα 3 εκατ. Σύρων προσφύγων που εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία».
.
Οπως σημειώνουν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις: "Η ΕΕ συνολικά περικλείει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα της, σε έναν πληθυσμό που φτάνει τα 500 εκατομμύρια, η παρουσία των μεταναστών που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ φτάνει στα 31.4 εκατομμύρια ή ποσοστό 6,3%.
Ο κύριος όγκος είναι συγκεντρωμένος στη Γερμανία (6,4 εκατομμύρια), στη Γαλλία (5,1 εκατ.), τη Βρετανία (4,7 εκατ.), την Ισπανία (4,1 εκατ.) και την Ιταλία (3,2 εκατ.). Το 2011 ήταν η χρονιά που κορυφώθηκε το ρεύμα εισόδου μεταναστών από τον Έβρο πριν τον φράξει η Frontex. Ο αριθμός των εισερχομένων δίνεται επίσημα στις 54.974 άτομα. Με αυτό το ρυθμό θα χρειάζονταν 618 χρόνια για να διπλασιαστεί ο πληθυσμός των μεταναστών στην ΕΕ!".
Κ. Σαρ. -με πληροφορίες ΑΠΕ, WSJ
No comments:
Post a Comment