Σε τροχιά πολιτικής κρίσης η πΓΔΜ
Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταπάτησε κάθε έννοια «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών».
.
Η αντιπολίτευση ζήτησε το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης για να «επαναφέρει τη δημοκρατική τάξη» και να προχωρήσει στη διοργάνωση «νέων ελεύθερων εκλογών», όπως διακήρυξε ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεβ, αμέσως μόλις έκλεισαν οι διπλές κάλπες. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις «δίνουν» νίκη του κυβερνώντος VMRO-DPMNE υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και επανεκλογή του Γκιόργκι Ιβάνοφ στην προεδρία.
.
«Βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω ότι η SDSM και ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός μας δεν θα αναγνωρίσουν την εκλογική διαδικασία, ούτε την προεδρική ούτε τη βουλευτική», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ζάεβ κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι «καταχράστηκε ολόκληρο το κρατικό σύστημα».
.
Ο ίδιος κατηγόρησε το κόμμα του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι ότι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κατά την ημέρα των εκλογών, έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχο του όλο τον κρατικό μηχανισμό και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και προχώρησε σε φοβερές πιέσεις και εκβιασμούς ψηφοφόρων, γεγονός που, σύμφωνα με τον Ζάεβ, αποτελεί ευρεία παραχάραξη της βούλησης του εκλογικού σώματος και πλαστογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος. Πρόσθεσε δε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες για τις επόμενες κινήσεις του.
.
Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 123 βουλευτές. Τα 120 μέλη της εκλέγονται στην ΠΓΔΜ, ενώ τρεις βουλευτές εκλέγει η ομογένεια της ΠΓΔΜ (από έναν βουλευτή σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία).
.
Ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE αναμένεται όχι μόνο να διατηρήσει τη δύναμη των 56 βουλευτών αλλά και να την αυξήσει, ενώ η SDSM του εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα εκλέξει λιγότερους βουλευτές από τους 42 που είχε από τις προηγούμενες εκλογές το 2011.
.
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο φέρεται να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), του Μέντουχ Θάτσι.
.
Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές διεξήχθη την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο συμμετείχαν ο απερχόμενος πρόεδρος της πΓΔΜ και υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και ο υποψήφιος του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι, με τον πρώτο να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία.
.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είχαν διεξαχθεί στις 13 Απριλίου και στον οποίο συμμετείχαν τέσσερις υποψήφιοι, ο Ιβάνοφ είχε έρθει πρώτος με διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων από τον Πεντάροφσκι. Σημειώνεται ότι το κόμμα του Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ, μποϊκόταρε τις προεδρικές εκλογές, καθώς η πρότασή του για έναν κοινό υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής απορρίφθηκε από τον Γκρούεφσκι.
.
Η διαφωνία αυτή των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
No comments:
Post a Comment