Ξαφνικά όλοι υπέρ της σύμβασης
Προς διετή «εργασιακή ειρήνη»
οδεύουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών
οργανώσεων, που σήμερα πραγματοποιούν τη δεύτερη διαπραγματευτική
συνάντηση για τη σύναψη και υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής
Σύμβασης Εργασίας, υπό την «πίεση» του χρόνου, καθώς στο τέλος του μήνα η
σύμβαση «ξεφεύγει» της μετενέργειας και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της
κατάργησης των τριετιών.
Αν και η σύμβαση αυτή δεν μπορεί να περιλαμβάνει αυξήσεις, καθώς είναι παγωμένες με νόμο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και με βάση την προεργασία που έχει υπάρξει από όλες τις πλευρές θα επιδιωχθεί βελτίωση στα θεσμικά θέματα, και μεταξύ των άλλων πρόκειται να συμφωνηθεί η επέκταση της παροχής γονικής άδειας και στον πατέρα, που τώρα ίσχυε μόνο για τις μητέρες.
.
Επιπλέον, στόχος των εταίρων είναι να διασφαλίσουν τα επόμενα δύο χρόνια τους μισθούς αλλά και τις τρειτίες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της τρόικας στα σημερινά επίπεδα, καθώς και του οικογενειακού επιδόματος (γάμου 10%).
Στην περίπτωση αυτή θα διασφαλιστούν οι κατώτατοι μισθοί μέχρι το 2016, καθώς από το 2017 αλλάζει, με βάση το Μνημόνιο, ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, καθώς φεύγει από το καθεστώς διαπραγμάτευσης και τον πρώτο λόγο θα έχουν η κυβέρνηση και η επιτροπή που θα ορίσει.
.
Η ΓΣΕΕ θα προσπαθήσει μέσω της συμφωνίας να διασώσει και το 2014 το επίδομα γάμου, τις «παγωμένες» τριετίες (από τις οποίες θέλει να απαλλαγεί εντελώς η τρόικα) και το 13ο και 14ο μισθό. Διεκδικεί επίσης την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,29 ευρώ και ημερομισθίου στα 33,57 ευρώ, ενώ ζητεί από κοινού με τους εργοδότες την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ και της επεκτασιμότητας των συμβάσεων.
.
Στην κατεύθυνση να σωθεί το επίδομα γάμου κινούνται όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί το επίδομα γάμου και να συναφθεί προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
.
Επανέλαβε δε ότι στηρίζει την πρόταση των εργοδοτών για άμεση σύναψη μιας Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, με αντικείμενο πέντε κοινούς άξονες: α) Ανασυγκρότηση, β) Κατάρτιση, γ) Απασχόληση, δ) Επιχειρηματικότητα και ε) Κοινωνική συνοχή.
No comments:
Post a Comment